Forum
2026’da yazılıma başlamak isteyen biri için teknoloji listeleri eskisinden daha kalabalık görünüyor. Bir yanda yapay zekâ araçları, diğer yanda frameworkler ve bulut servisleri var. Bence asıl mesele her şeyi öğrenmek değil, bir alanda ürün çıkarabilecek kadar sağlam temel kurmak.
Web geliştirme üzerinden gidecek olsam önce şu temellere odaklanırdım:
- HTML, CSS ve temel erişilebilirlik
- JavaScript veya TypeScript
- HTTP, DNS, cookie, session ve temel web güvenliği
- Bir backend dili: PHP, JavaScript, Python, Java veya C#
- SQL ve ilişkisel veritabanı mantığı
- Git ve GitHub ile sürüm kontrolü
- Linux terminali ve temel sunucu yönetimi
- Test yazma ve hata ayıklama alışkanlığı
Framework seçimi ikinci aşama. PHP tarafında Laravel, JavaScript tarafında React/Next.js ve Node.js, Python tarafında Django/FastAPI gibi seçenekler var. İş ilanlarına ve yapmak istediğiniz projeye göre birini seçip birkaç ay değiştirmeden ilerlemek, her hafta yeni framework denemekten daha verimli.
Yapay zekâ araçlarını tamamen görmezden gelmek de yalnızca kopyala-yapıştır için kullanmak da doğru gelmiyor. Kod açıklatma, test senaryosu üretme ve dokümantasyon arama işlerinde ciddi hız kazandırıyor. Fakat üretilen kodu okuyamıyorsanız hata çıktığında proje duruyor. Temel bilgi hâlâ fark yaratıyor.
2026’da öne çıktığını düşündüğüm ek beceriler:
- API entegrasyonu ve structured data
- Docker ile tekrarlanabilir geliştirme ortamı
- CI/CD mantığı
- Bulutta temel deploy ve gözlemleme
- Güvenli secret yönetimi
- Yapay zekâ API’lerini ürüne kontrollü ekleme
- Teknik İngilizce ve doküman okuma
- Kullanıcı problemi anlayıp küçük ürün çıkarma
Portföy için eğitim klonlarının yanında gerçek bir ihtiyacı çözen iki veya üç tamamlanmış proje daha değerli. Domain, deploy, README, test ve hata takibi olan küçük proje; yarım bırakılmış on büyük projeden daha çok şey anlatıyor.
Ben teknoloji seçerken yalnızca popülerliğe değil, bulunduğum pazardaki işlere ve sürdürülebilirliğe bakıyorum. Temel oturduktan sonra yeni araca geçmek zaten daha kolay.
Öğrenme planında haftalık çıktı belirlemek motivasyonu koruyor. Bir hafta yalnızca video izlemek yerine küçük bir özellik tamamlamak, hata kaydı tutmak ve öğrendiğini kısa yazıyla anlatmak daha kalıcı. İş ararken de teknoloji listesinden çok problem çözme sürecini gösterebilirsiniz. Bir projeyi kullanıcı geri bildirimiyle iki üç kez iyileştirmek, sürekli yeni başlangıç yapmaktan daha öğretici oluyor.
Siz bugün sıfırdan başlasaydınız hangi dili seçerdiniz? 2026’da junior geliştiriciyi öne çıkaran en önemli beceri sizce teknik bilgi mi, proje bitirme alışkanlığı mı?
2026’da Yazılımcı Olmak İçin Hangi Teknolojiler Öğrenilmeli?
2 görüntülenme
1 beğeni
1 cevap
Web geliştirme üzerinden gidecek olsam önce şu temellere odaklanırdım:
- HTML, CSS ve temel erişilebilirlik
- JavaScript veya TypeScript
- HTTP, DNS, cookie, session ve temel web güvenliği
- Bir backend dili: PHP, JavaScript, Python, Java veya C#
- SQL ve ilişkisel veritabanı mantığı
- Git ve GitHub ile sürüm kontrolü
- Linux terminali ve temel sunucu yönetimi
- Test yazma ve hata ayıklama alışkanlığı
Framework seçimi ikinci aşama. PHP tarafında Laravel, JavaScript tarafında React/Next.js ve Node.js, Python tarafında Django/FastAPI gibi seçenekler var. İş ilanlarına ve yapmak istediğiniz projeye göre birini seçip birkaç ay değiştirmeden ilerlemek, her hafta yeni framework denemekten daha verimli.
Yapay zekâ araçlarını tamamen görmezden gelmek de yalnızca kopyala-yapıştır için kullanmak da doğru gelmiyor. Kod açıklatma, test senaryosu üretme ve dokümantasyon arama işlerinde ciddi hız kazandırıyor. Fakat üretilen kodu okuyamıyorsanız hata çıktığında proje duruyor. Temel bilgi hâlâ fark yaratıyor.
2026’da öne çıktığını düşündüğüm ek beceriler:
- API entegrasyonu ve structured data
- Docker ile tekrarlanabilir geliştirme ortamı
- CI/CD mantığı
- Bulutta temel deploy ve gözlemleme
- Güvenli secret yönetimi
- Yapay zekâ API’lerini ürüne kontrollü ekleme
- Teknik İngilizce ve doküman okuma
- Kullanıcı problemi anlayıp küçük ürün çıkarma
Portföy için eğitim klonlarının yanında gerçek bir ihtiyacı çözen iki veya üç tamamlanmış proje daha değerli. Domain, deploy, README, test ve hata takibi olan küçük proje; yarım bırakılmış on büyük projeden daha çok şey anlatıyor.
Ben teknoloji seçerken yalnızca popülerliğe değil, bulunduğum pazardaki işlere ve sürdürülebilirliğe bakıyorum. Temel oturduktan sonra yeni araca geçmek zaten daha kolay.
Öğrenme planında haftalık çıktı belirlemek motivasyonu koruyor. Bir hafta yalnızca video izlemek yerine küçük bir özellik tamamlamak, hata kaydı tutmak ve öğrendiğini kısa yazıyla anlatmak daha kalıcı. İş ararken de teknoloji listesinden çok problem çözme sürecini gösterebilirsiniz. Bir projeyi kullanıcı geri bildirimiyle iki üç kez iyileştirmek, sürekli yeni başlangıç yapmaktan daha öğretici oluyor.
Siz bugün sıfırdan başlasaydınız hangi dili seçerdiniz? 2026’da junior geliştiriciyi öne çıkaran en önemli beceri sizce teknik bilgi mi, proje bitirme alışkanlığı mı?
Cevaplar
1 yanıt