Ben kuruluma başlamadan önce sunucunun gerçekten temiz olduğundan emin oluyorum. Üzerinde önceden Apache, Nginx, MariaDB veya başka bir kontrol paneli bulunan sisteme cPanel kurmaya çalışmak iyi fikir değil. Mümkünse sağlayıcı panelinden yeni AlmaLinux imajı kurulmalı.
Temel kontrol listem:
- Desteklenen AlmaLinux sürümünü ve cPanel gereksinimlerini kontrol etmek
- En az bir adet statik, herkese açık IP kullanmak
- Geçerli bir FQDN hostname belirlemek
- Hostname için A kaydı oluşturmak
- PTR/rDNS kaydını sağlayıcı panelinden ayarlamak
- Disk bölümleme ve boş alanı kontrol etmek
- cPanel lisansının IP üzerinde etkinleşebildiğini doğrulamak
- NetworkManager ve güvenlik duvarı gereksinimlerini güncel dokümana göre kontrol etmek
Hostname örneği `server1.example.com` gibi olmalı; yalnızca `server1` veya doğrudan ana alan adı kullanmak yerine ayrı bir alt alan adı daha düzenli oluyor:
sudo hostnamectl set-hostname server1.example.com
hostname -fKurulumdan önce sistem güncellemesini yapıp yeniden başlatıyorum:
sudo dnf update -y
sudo rebootArdından DNS çözümlemesini, IP adresini ve saat senkronizasyonunu kontrol etmek faydalı:
ip addr
dig +short server1.example.com
timedatectlVPS seçerken yalnızca RAM’e bakmamak gerekiyor. Çok sayıda mail hesabı, antivirüs taraması ve yedekleme aynı anda çalışırsa disk I/O önemli hale geliyor. NVMe disk ve yeterli yedek alanı gerçek kullanımda fark yaratıyor. Ayrıca sağlayıcının 25 numaralı SMTP portunu kapatıp kapatmadığını önceden sorun; panel kurulsa bile mail gönderimi çalışmayabilir.
Kurulum tamamlandıktan sonra WHM ilk sihirbazında nameserver, resolver, iletişim e-postası ve güvenlik seçeneklerini aceleyle geçmemek gerekiyor. Son olarak EasyApache, PHP sürümleri, AutoSSL, yedek hedefi ve firewall planlanmalı.
Kurulumdan önce sağlayıcının sanallaştırma tipini ve işletim sistemi imajında özel değişiklik yapıp yapmadığını da soruyorum. Hazır imajlarda ek repository veya ağ yöneticisi ayarı bulunabiliyor. cPanel kurulumu uzun sürebildiği için SSH oturumunu `screen` ya da `tmux` içinde başlatmak bağlantı kopmasına karşı rahatlık sağlıyor. Kurulum logunu saklamak, sonradan çıkan lisans ve paket hatalarını incelemeyi kolaylaştırır.
AlmaLinux üzerinde cPanel kullananlar hangi VPS kaynaklarıyla rahat çalışıyor? Kurulumda özellikle takıldığınız hostname, lisans veya ağ problemi oldu mu?
Cevaplar
0 yanıt