Forum
Soru Sor

titantonnyKullanıcı·24.06.2026 22:33

WHM Full Backup Nasıl Alınır ve Uzak Sunucuya Nasıl Gönderilir?

2 görüntülenme 0 beğeni 0 cevap
WHM kullananların en çok ertelediği işlerden biri yedekleme planı oluyor. Panelde “backup açık” yazması tek başına yeterli değil; yedeğin gerçekten üretildiğini, sunucu dışına çıktığını ve gerektiğinde geri dönebildiğini de kontrol etmek gerekiyor.

Benim uyguladığım temel yol WHM > Backup > Backup Configuration bölümünden başlıyor. Önce “Enable Backups” seçeneğini açıp yedek tipini seçiyorum. Çoğu küçük ve orta ölçekli sunucuda sıkıştırılmış yedek mantıklı, fakat CPU kullanımı yükseliyorsa sıkıştırma seviyesini ve çalışma saatini gözden geçirmek gerekiyor.

Dikkat ettiğim ayarlar şunlar:

- Günlük yedekleri trafiğin düşük olduğu saate koymak
- En az birkaç günlük saklama politikası belirlemek
- Hesap dosyalarıyla birlikte veritabanlarını da dahil etmek
- Sistem dosyalarını ayrıca yedeklemek
- Yedek diskini ana diskten mümkünse ayırmak
- “Backup User Selection” kısmından hesapların dışlanmadığını kontrol etmek

Tek bir cPanel hesabını SSH üzerinden paketlemek gerektiğinde root kullanıcıyla şu komut iş görüyor:

bash
/usr/local/cpanel/scripts/pkgacct kullaniciadi /backup

Bu işlem sonunda genellikle `cpmove-kullaniciadi.tar.gz` biçiminde bir arşiv oluşuyor. Geri yükleme tarafında ise WHM içindeki “Transfer or Restore a cPanel Account” ekranı veya uygun durumda `restorepkg` kullanılabiliyor. Geri yüklemeden önce boş disk alanının arşiv boyutunun en az iki katı olmasına dikkat etmek iyi fikir; açma işlemi sırasında geçici alana ihtiyaç duyuluyor.

Asıl önemli konu yedeği aynı sunucuda bırakmamak. Disk tamamen giderse `/backup` dizini de gider. WHM’de Additional Destinations alanından SFTP, rsync uyumlu bir hedef veya desteklenen uzak depolama seçeneği tanımlanabilir. Ben bağlantıyı kurduktan sonra mutlaka “Validate” testi yapıyor, ertesi gün hedefte dosyanın oluşup oluşmadığını elle kontrol ediyorum.

Ayda en az bir kez küçük bir hesabı test ortamına geri yüklemek de iyi bir prova oluyor. Yedek dosyasının var olması, sağlam olduğu anlamına gelmiyor.

Yedek planını kurduktan sonra bildirim adresini de tanımlamak gerekiyor. İşlem başarısız olduğunda kimse haberdar olmazsa haftalarca bozuk yedek birikebilir. Uzak hedefteki kapasiteyi, eski dosyaların otomatik silinmesini ve aktarımın şifreli protokol üzerinden yapıldığını ayrıca kontrol ediyorum. Kritik hesaplarda veritabanı dump dosyasını arşivin içinden açarak kontrol etmek de basit ama faydalı bir doğrulama.

Siz WHM yedeklerini yerel diskte mi tutuyorsunuz, yoksa ikinci bir sunucuya mı gönderiyorsunuz? Kullandığınız saklama süresi ve geri yükleme tecrübeniz nasıl?

Cevaplar

0 yanıt
Bu konuda henüz cevap yok.